جاذبه گردشگری شاه چراغ شیراز

به گزارش مجله بای بلاگ، شاه چراغ ، نام آرامگاهی است در شیراز که بنا بر اعتقاد شیعیان احمد بن موسی کاظم ، پسر ارشد موسی کاظم و همچنین محمد بن موسی ، از برادران علی بن موسی الرضا ، در آن به خاک سپرده شده اند

جاذبه گردشگری شاه چراغ شیراز

آرامگاه شاهچراغ در شیراز

شاه چراغ ، نام آرامگاهی است در شیراز که بنا بر اعتقاد شیعیان احمد بن موسی کاظم ، پسر ارشد موسی کاظم و همچنین محمد بن موسی ، از برادران علی بن موسی الرضا ، در آن به خاک سپرده شده اند. او در راه پیوستن به برادر خود به سوی خراسان سفر نمود ولی در راه توسط افراد مأمون خلیفه عباسی در شهر شیراز کشته شد.

این بنا در دوره اتابکان فارس در سده ششم هجری قمری ساخته شده است و گنبد و بارگاه آن دارای کاشی کاری های زیبایی است. ∗ در سالهای 40-1339 خورشیدی و در پی مرمت و نوسازی ساختمان گنبد، طراحی کاشی کاری آن توسط استاد عیسی بهادری اجرا شده و به اجرا درآمد.

آرامگاه شاه چراغ شیراز

این آرامگاه که عظیم ترین زیارتگاه مذهبی شیراز است، در زمان اتابک سعدبن زنگی، امیر مقرب الدین مسعود بدرالدین وزیر وی بقعه و گنبدی بر فراز قبر وی ساخت و اتابک نیز رواقی بر آن اضافه نمود.

روز عظیمداشت شاهچراغ :

در سال 1386 شورای فرهنگ عمومی استان فارس نامگذاری یک روز به نام عظیمداشت شاهچراغ مطرح شد و متولیان امر تصمیم گرفتند که روز تولد آن حضرت را به عنوان مراسم عظیمداشت انتخاب کنند. لذا برای معین شدن روز دقیق تولد، مورخان و محققان تحقیقات خود را شروع کردند اما پس از آنالیز های به عمل آمده کارشناسان به این نتیجه رسیدند که روز تولد شاهچراغ بدرستی معین نیست و در این خصوص نقلهای متفاوتی وجود دارد. از این رو تصمیم بر این شد که در دهه کرامت یعنی حدفاصل تولد حضرت معصومه و امام رضا یک روز به عنوان روز عظیمداشت حضرت احمد بن موسی شاهچراغ معین شود.

شورایعالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 24 شهریور 1388 روز ششم ذیقعده یعنی پنجمین روز از دهه کرامت را به نام روز عظیمداشت احمدبن موسی شاهچراغ جهت ثبت در تقویم مناسبت های ملی- اسلامی کشور تصویب کرد.

چرا به حرم احمد ابن موسی (ع) ، شاهچراغ میگویند:

تا زمان امیر عضدالدوله دیلمی کسی از مدفن حضرت احمد ابن موسی (ع) اطلاعی نداشت و آنچه روی قبر را پوشانده بود تل گلی بیش به نظر نمی رسید که در اطراف آن، خانه های متعدد ساخته و مسکن اهالی بود.

از جمله پیرزنی در پایین آن تل، خانه ای گلی داشت و در هر شب آدینه، ثلث آخر شب می دید چراغی در نهایت روشنایی در بالای تل خاک می درخشد و تا طلوع صبح روشن است، چند شب آدینه مراقب می بود، روشنایی چراغ به همین کیفیت ادامه داشت با خود اندیشید شاید در این مکان،مقبره یکی از امامزادگان یا اولیاء الله باشد،بهتر آن است که امیر عضدالدوله را بر این امر مطلع نمایم،هنگام روز پیرزن به همین قصد به سرای امیر عضدالدوله دیلمی رفت و کیفیت آنچه را دیده بود به عرض رسانید.امیر و حاضرین از بیانش در تعجب شدند.

مکان های گردشگری شیراز

درباریان که این موضوع را باور ننموده بودند، هر کدام به سلیقه خود چیزی بیان کردند.اما امیر که مردی روشن ضمیر بود و باطنی پاک و خالی از غرض داشت فرمود:اولین شب آدینه شخصا به خانه پیرزن می روم تا از موضوع مطلع شوم.چون شب آدینه فرا رسید شاه به خانه پیرزن آمده و دور از خدم و حشم آنجا خوابید و پیرزن را فرمود هر وقت چراغ روشن گشت مرا بیدار کن .چون ثلث آخر شب شد پیرزن بر حسب معمول روشنایی پرنوری قوی تر از دیگر شب های آدینه مشاهده کرد و از شدت شعفی که به وی دست داده بود بر بالین امیر عضدالدوله آمده و بی اختیار سه مرتبه فریاد زد: شاه! چراغ.

امیر بیدار شد و ناگهانی از خواب پریده و چشمش را متوجه سمتی نمود که پیرزن چراغ را به او نشان می داد و چون علنا و آشکارا چشمش نور چراغ را دید در شگفتی عجیب بماند و چون رو به سمت چراغ بر بالای تل برآمد اثری از چراغ ندید و چون به پایین آمد باز نور چراغ با روشنایی زیاد خود نمایی می کرد،خلاصه اینکه امیر شخصی را جهت کاوش در آن منطقه مامور می نماید و..... مقبره فرزند ارشد موسی بن جعفر(ع) حضرت شاهچراغ پیدا می شود و به دستور امیر بر بالای آن جایگاهی ساخته می شود که تا امروز زیارتگاه عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت می باشد.

زیارتگاه شاهچراغ مهم شیعیان، از لحاظ توریسم مذهبی نیز شیراز را جزو نقاط مهم ایران قرار داده است به نحوی که همه ساله زائران بسیاری برای زیارت مکان مقدس شاهچراغ به شیراز مسافرت می کنند.

تاریخ وفات احمدبن موسی به طور دقیق معلوم نیست، اما بعضی تاریخ وفات را حدود 203 که همزمان با شهادت امام هشتم (ع) است ذکر نموده اند.

شاه چراغ شیراز

معماری آرامگاه شاهچراغ :

ایوان در قسمت شرق حرم واقع است. احداث صحن قدیمی قبل از ایوان بوده است و بنای اولین ایوان را به دوران علاءالدوله قاجار نسبت می دهند.

ابعاد ایوان مطهّر پس از توسعه طولی معادل 38.30 متر و عرض 5.5 متر دارد و دارای ده ستون است. دوازده حجره در دو طرف به صورت دو طبقه ساخته شده و یک دهنی عظیم در وسط دارد که بدنه های آن با گچ بری تزئین شده اند. در دو طرف درب طلائی حرم مطهّر، دو راهرو وجود دارد که به حرم و ایوان، منتهی می شوند.

شکل گیری موزه آستان مقدس به سال 1344 هجری شمسی باز می شود. در آن سال با توجه به آثار و اشیاء موجود که بیشتر شامل نسخ خطی و اسناد و مدارک مربوط به آستان مقدس می شود، موزه ای کوچک در گوشه ای از حرم مطهر ایجاد شد. آداب نیک اهدا اشیاء و آثار به موزه که در فرهنگ مردم جاری است، سبب شده که هم اکنون در موزه و خزانه این مجموعه فرهنگی، بالغ بر چهار هزار شیء با ارزش تاریخی و فرهنگی نگهداری شود که در معرض دید و پژوهش علاقه مندان، محققان و دانشجویان واقع شده است.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: نمناک
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 1540

به "جاذبه گردشگری شاه چراغ شیراز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاذبه گردشگری شاه چراغ شیراز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید