برترین مرکب برای چاپ و بسته بندی کدام است ؟

به گزارش مجله بای بلاگ، مرکب های مناسب برای بسته بندی ایمن کدامند؟

یکی از کارکردهای اصلی بسته بندی، محافظت از غذا و پیشگیری از انتقال مواد، عناصر مرکب و جنس بسته به داخل غذا یا از داخل غذا به بیرون آن (مانند بو و طعم) است. آشکار است که خود بسته بندی تحت هیچ شرایطی نباید تاثیر منفی بر محتوای آن بگذارد.

برترین مرکب برای چاپ و بسته بندی کدام است ؟

بیشتر بخوانید : برترین شرکت چاپ و بسته بندی ایران کدام است؟

مهاجرت آلاینده ها از بسته به غذا

نخست باید مشخص کنیم چه نوع مواد و عناصری ممکن است به غذا منتقل شوند و این انتقال مواد ناخواسته چطور صورت می گیرد. مهاجرت و عبور و نفوذ عناصر آلاینده به صورت های گوناگون اتفاق می افتد. ریشه این مواد و عناصر می تواند از اجزا و مراحل مختلف چاپ و بسته بندی، از جمله چاپ آن باشد.

مواد آلاینده ممکن است، خود از اجزای ویژه تشکیل دهنده فرمولاسیون مرکب باشند. حتی ممکن است مقدار ناچیزی ناخالصی های شیمیائی یا مواد فرعی برخاسته از مواد خام اولیه مرکب ها یا به صورت بالقوه از افزودنی های استفاده شده در حین فراوری مرکب یا فرآیند چاپ باشند.

هرگونه انتقال یا عبور عناصر و نفوذ آن به خوراکی ها حائز اهمیت است زیرا می تواند در اثر ناخواسته بر آن بگذارد :

  • سالم ماندن ماده غذایی - چنانچه (به صورت مداوم) عناصر خاصی در مقادیر کم همراه غذا بلعیده شوند می توانند برای سلامتی زیان آور باشند.
  • کیفیت ماده غذایی - عناصر عبور نموده از بسته به غذا می توانند شکل ظاهر محصول با عطر و طعم آن را ضایع نموده یا ترکیبات ماده غذایی را به هم بریزند.

مواد بسته بندی غذایی مثل پلاستیک ها، کاغذ، چسب و غیره ممکن است ذراتی از عناصر شیمیایی خود را موقع تماس با انواع مشخصی مواد غذایی آزاد نمایند. انتقال این مواد شیمیایی به غذای بسته بندی شده را به صورت فنی مهاجرت یا عبور و نفوذ عناصر می نامند. عبور و نفوذ عناصر به مواد غذایی ممکن است طی ساز و کارهای مختلفی رخ دهد:

  • نفوذ یا مهاجرت
  • انتقال نامرئی مرکب
  • انتقال عناصر در شرایط گازی شکل

عناصر با وزن ملکولی کم روی سطح ماده چاپ شونده یا روی چاپ یا پوشش کوتینگ سطح بیرونی بسته ، می توانند از سطح ماده چاپ شونده عبور نمایند و به داخل ماده غذائی منتقل شوند. نام این سازوکار نفوذ یا از مهاجرت است.

به دلیل طبیعت فرآیند چاپ، سمتی از سطح بسته بندی که با محتوی بسته برخورد می نماید، روی ماشین چاپ (رول یا ورقی) در تماس قرار می گیرد. بنابراین محتمل است، عناصر بی رنگ و بنابراین نامرئی تشکیل دهنده مرکب، به سمت تماس غذائی منتقل شوند. نام این پدیده انتقال نامرئی مرکب است.

در بسته بندی نهائی، این عناصر در تماس با محتویات بسته مثلا ماده غذایی قرار خواهند گرفت و می توانند به درون آن منتقل شوند. همانطوری که از نامش پیداست انتقال نامرئی، قابل تماشا نیست. به همین خاطر، چاپ هائی که انتقال مرکب به سمت دیگر آنها به صورت قابل رویت اجرا شده باشد، ضایعات چاپی خواهند بود.

به علاوه، عناصر فرار و بخارشدنی در فضا و هوای مسدود شده داخل بسته، می توانند به لحاظ شرایط گازی شکل به غذا منتقل شوند و شاید تاثیر منفی بر بو یا مزه آن هم بگذارند. در اروپا بسته بندی منعطف غالبا با شیوه چاپی فلکسو یا هلیوگراور و استفاده از مرکب های چاپی بر پایه حلالهای فرار انجام می شود.

حلال های رسوبی به جامانده در لایه مرکب خشک شده، ممکن است به ماده غذایی بسته بندی شده نفوذ نمایند. عبور حلال های به جای مانده به همراه ذرات پلاستیکی قابل عبور و دیگر افزودنیهای به کار رفته در فرمولاسیون مرکب را فقط با استفاده از لایه هایی می توان جلوگیری کرد که نقش مانع را بین ماده غذایی و سطح چاپ شده ایفا می نمایند. برای این منظور دو نوع مانع را می توان به کار برد:

  • موانع مطلق (دائمی): شیشه و فلزات موانع قابل اعتمادی نسبت به اجزای سازنده مرکب هستند. لایه فویل آلومینیوم باید از 7 میکرومتر ضخیم تر باشد. عبور عناصر از موانع دائمی ذاتا ناممکن است. با این وجود، باید مراقب احتمال انتقال نامرئی مرکب که درون بسته بندی نهائی رخ می دهد، بود.
  • فیلمها و لایه های پلاستیکی به لحاظ کارکردی موانع ویژه ای هستند - به عبارت دیگر پلاستیکها خصوصیات ویژه و گوناگونی از مانع بودن (حفاظت) را نسبت به مواد مختلف دارا هستند. به اسم مثال فیلم های OPP مانع خوبی در برابر نفوذ آب هستند اما ویژگیهای مانع بودن ضعیفی در برابر اجزای مرکب های چاپ دارند. در خصوص پلاستیک ها مقدار عبوری که رخ می دهد، به عناصر قابل عبور ، ساختار لایه پلاستیک و درجه حرارت بستگی دارد.

کاغذ و مقوا اصلا هیچ شکلی از حفاظت یامانع بودن را در برابر عناصر با وزن ملکولی کم در مرکب های چاپ، ندارند. به این معنی که تمامی عناصر تشکیل دهنده مرکب که در بالا گفته شد قادر به عبور از کاغذ و مقوا هستند.

عناصر بالقوه مخرب و آسیب زا نه تنها می توانند از مواد بسته بندی یا مرکب های چاپ باشند ، بلکه حتی ممکن است هنگام انجام چاپ یا فرایند بسته بندی با آن ترکیب شوند. بنا براین از اساس باید تمام زنجیره تامین به دقت مطابق دستور العمل های مشخصی فراهم شود تا از این عناصر در بسته بندی مواد غذائی اجتناب شود.

بیشتر بخوانید : ترندهای سال 2021 بسته بندی کدام است ؟

مسئولیت های فرآیند فراوری بسته بندی مواد غذایی

خصوصیات فنی روشنی در خصوص بسته بندی و نقل و انتقال مناسب در فرایند فراوری اجباری هستند و به پیشگیری از شکایات یاری می نمایند . بیشتر شکایات در گذشته مربوط به استفاده از موادی بوده که مطابق منظور مورد نظر نبوده حتی ویژگیهای مناسبی نداشته اند.

برای فراوری یک بسته بندی ایمن، دانستن این موارد اساسی است:

نوع محصولی که قرار است بسته بندی شود، شیوه های چاپی که قرار است به کار گرفته شوند و این که محصول نهائی قرار است چطور در چرخه توزیع حفاظت شود. باید از منابع بالقوه آلودگی در تمام مراحل چاپ، تکمیل و تبدیل هم اجتناب کرد. این موارد به شیوه های تکمیلی پس از چاپ (مثل لمینت، جعبه چسبانی و بسته بندی) هم اطلاق می شود.

بیشتر بخوانید : راه اندازی چاپخانه؛ مهمترین استانداردهای محیط چاپخانه که شما نمی دانید!

عوامل موثر بر مهاجرت و عبور عناصر از بسته چاپی

سطح چاپ شونده باید احتیاجهای بسته بندی غذائی را تامین کند و مناسب شیوه چاپی مربوطه باشد. از خصوصیات فنی مربوط به حفظ عطر و بو و مزه و رنگ محصول هم نباید غافل شد.

طراحی شامل عوامل چندی است: انتخاب شیوه چاپ صحیح برای سفارش چاپی و امکان بالقوه عبور و نفوذ عناصر مرکب هم باید در مرحله طراحی لحاظ شود، زیرا مقدار مرکب سطح چاپ شده در بسته بندی، نقش مهمی در انتقال آلودگی دارد. نسبت مرکب به کار رفته با وزن وسطح طرح و حروف چاپی را به خاطر ارزیابی خطر عبور و نفوذ عناصر مرکب، باید در نظر گرفت.

نقل و انتقال و انبارداری، یعنی شرایط مرتبط با لجستیک و تدارکات، می تواند بر وقوع و مقدار عبور و نفوذ عناصر مرکب به محتوای بسته تاثیر بگذارد. شرایط غالب و عمومی مثل درجه حرارت، رطوبت، تهویه هوا، همین طور هر گونه مواد بو دار شدید که در محل باشد، می تواند تاثیری منفی بر کیفیت محصول و عبور و نفوذ عناصر آلاینده بگذارند.

تمام طرف های مرتبط و درگیر در شیوه فراوری باید اطلاعات کافی را - که البته زیاد هم هست - با یکدیگر رد و بدل نمایند تا ریسک بالقوه عبور و نفوذ عناصر آلاینده را ارزیابی نمایند. باید زنجیره ارتباطاتی مؤثری تشکیل شود که خود یکی از بزرگترین چالش ها در تمام زنجیره کاری است. وقتی نوبت به مواد اولیه برسد، باید قابل ردگیری باشد. یعنی: اصلیت و راه های تامین تمامی مواد خام برای فراوری یک نوع بسته بندی باید کاملا مستندسازی و ثبت شود.

هنگام فراوری بسته مواد غذایی فقط باید از مرکب و کوتینگهای مخصوص بسته بندی مواد غذایی استفاده کرد. چنین مرکب ها و کوتینگهائی تحت اسم کمترین مهاجرت عناصر فرموله وساخته می شوند که وجود هرگونه آلودگی در آن به حداقل ممکن رسیده است.

مخلوط کردن افزودنی هائی که اختصاصا برای بسته بندی مواد غذایی تهیه نشده اند مجاز نیست. بویژه هنگام استفاده از مرکب های یو - وی ، سرعت ماشین بر خشک شدن ورنی یا مرکب تاثیرگذارده، می تواند در صورت خشک نشدن کامل آن، منتهی به عبور و نفوذ ناخواسته عناصر شود. به دفعات و به فواصل منظم کنترل کنید که آیا لامپ های خشک کن یو وی مطابق با سرعت ماشین انرژی کافی می فرستند تا کار خشک شود یا نه.

چسب ها نقش مهمی در فرم دهی و روی هم قرارگرفتن لایه ها دارند و مانند دیگر مواد باید مناسب کاربری مورد نظر باشند. این احتمال در خصوص عناصری از چسبها هم وجود دارد که از بسته بندی غذایی مهاجرت نموده و به آن نفوذ نمایند، و به همین خاطر است که انتخاب چسب صحیح به مقدار انتخاب مرکب و کوتینگها اساسی است. پاکیزگی ماشین چاپ هم نقش مهمی ایفا می نماید.

مطمئن شوید که رسوبات و ته مانده ای از مرکب های استاندارد (غیر مربوط با بسته بندی مواد غذائی) از نوبت چاپ قبلی یا حلال های شستشو در غلتک ها وسیلندرها و نوردها یا قسمتهای دیگر ماشین چاپ باقی نمانده باشند. به اسم قانونی کلی، در مواقعی که انجام چاپ در ماشین بین دفعات و سفارشات کاری با مرکب های استاندارد و مرکب های مخصوص چاپ بسته غذائی در تغییر است، در مقایسه با دفعات چاپی که تنها از مرکب های مربوط به بسته غذائی استفاده می شود ، خطر عبور و نفوذ عناصر بالاتر می رود.

بیشتر بخوانید : معرفی 10 چاپخانه برتر چاپ لیبل و برچسب ایران

شیوه نامه شرایط خوب فراوری GMP

چارچوب قانونی شرایط خوب فراوری در مقرات شماره 2006/2023 وضع شده است با توجه به فراوری بسته بندی مواد غذایی، این مقررات در پی پیشگیری از مهاجرت و نفوذ عناصر آلاینده از سطح چاپی ، رنگ، بو و طعم و ظاهر محصول و آلودگی و اطمینان از انطباق با تامین احتیاجهای وضع شده است. تنها وقتی می توان به این اهداف رسید که تمام بازیگران زنجیره چاپ و بسته بندی دست در دست یکدیگر کار نموده و فرآیندها را بهینه نمایند تا از وقوع تعاملات ناخواسته جلوگیری نمایند. این را باید به وسیله زیر تامین کرد:

  • با تبادل اطلاعات در زنجیره بسته بندی
  • و نظارت مراحل فراوری شخصی به یاری سیستم تضمین کیفی که آلودگی محصولات را هم در نظر دارد.

این موارد در توصیه نامه مربوط به شیوه نامه شرایط خوب فراوری، برای هر مرحله از فراوریات شخصی، پوشش داده شده است: از مشتری تا فراوری نماینده و چاپخانه دار سوی دیگر این زنجیره هم تامین نمایندگان متریال چاپ، چسب، مرکب، کوتینگ، و کنسانتره است. البته عامل مهم دیگر در فرآیند فراوری، خود شیوه چاپ است.هر یک از روش های چاپ (افست، فلکسو، گراور و غیره) هم در این زنجیره ملاحظات خاص خود را دارد.

بیشتر بخوانید : برترین چاپخانه چاپ افست سال 1400 کدام است ؟

مرکب های چاپ سازگار با بسته بندی مواد غذائی

خصوصیات فنی و مشخصات مرکب های چاپ با تعداد زیادی از عوامل و احتیاجهای گوناگون مشخص می شوند. انواع کاربردها منتهی به تعداد زیادی فرمول های مرکب شده که خود گستره وسیعی از مواد اولیه خام را مورد استفاده قرار می دهند. الزامات قانونی در ارتباط با بسته بندی موادغذائی ، ارائه فرمولهای ویژه برای ساخت مرکب های قابل استفاده را ضروری می سازد. به منظور یاری به فراوری نمایندگان برای مطابقت با این الزامات، اتحادیه مرکب چاپ اروپا کتاب هدایت منتشر نموده که قوانینی را وضع می نماید تا هنگام انتخاب مواد اولیه خام و درحین فراوری مرکب های بسته بندی مواد غذائی مراعات شوند.

ساخت و ترکیب بندی مرکب چاپ متناسب با شبوه چاپ و نوع احتیاج به محصول چاپی نهائی. کاری تخصصی است. اما اساسا تمام مرکب ها از رنگینه (پیگمنتها)، سیال حامل (رزین های مصنوعی، رزین های طبیعی مشخص، نیتروسلولز)، حلال (استرها، الکل ها) و انواع افزودنیها تشکیل شده اند.

بیشتر بخوانید : برترین جعبه سازی هارد باکس ایران کدام است ؟

الزامات فرمولاسیون مرکبها

  • به مواد خام اولیه باید مطابق با کتاب راهنمای اتحادیه مرکب چاپ اروپا انتخاب شود (فقط مواد خام مناسب)
  • و حین فرمول دادن مرکب، طراحی بسته بندی، شیوه های چاپ و نوع محتویات موادغذائی را باید در نظر داشت
  • لایه های مرکب باید به مقدار کافی در برابر سطح ماده چاپی بچسبند.
  • مرکب ها باید مقاومت کافی در برابر ضربات و فشارهای فیزیکی و شیمیائی داشته باشند.
  • پشت زدن مرئی و انتقال مرکب تر به سایر ورق ها و لایه های رول نباید رخ دهد.
  • ویژگیهای حسی طعم، بو، رنگ و حالت مواد غذایی نباید ضعیف و معیوب شوند.
  • عبور و نفوذ بالقوه مرکب، از جمله انتقال مرکباتر به سایر ورق ها و لایه های رول ، باید کمتر از حد مجاز باشند.
  • تمام الزامات قانونی باید رعایت شوند

بیشتر بخوانید : مهمترین اشکالا ت در چاپ افست (+راه چاره برطرف مسائل)

الزامات فراوری مرکب

  • ردگیری تمام مواد خام مصرفی
  • فراوری باید کنترل، نظارت، ثبت و مستندسازی شود.
  • باسم بخشی از تضمین کیفیت، تطابق با ویژگیهای فنی فراوری باید کنترل شود.
  • تجهیزات آزمایشگاهی باید نظارت شود.
  • الزامات اطلاعات فراوری (اوراق اطلاعات فنی)
  • بسته بندی صحیح در کانتینرهای تمیز

بیشتر بخوانید : تاثیر شگفت انگیز چاپ گراور در صنعت بسته بندی

مرکب های پایه حلالی

بخش بزرگی از بسته بندی مواد غذائی با استفاده از سیستم های مرکب پایه حلالی چاپ می شوند. حلالهای مصرفی در مرکب های پایه حلالی مسائل کمی در رابطه با عبور مرکب از سطح چاپ شونده ایجاد می نمایند، دلیل آن هم ناپایداری و فرار بودن شدید آنهاست که طی فرآیند خشک شدن، متصاعد می شوند.

وظیفه چاپچی زدودن حلال ها از لایه مرکب چاپ شده و خشک شده است. بسیاری از سازندگان مرکب بسته بندی مایع در خارج از اروپا از تولوئن استفاده می نمایند. در اتحادیه اروپا تولوئن در مرکب های بسته بندی مواد غذائی - استفاده نمی شود زیرا مقدارسمی بودن آن نامطلوب است.

در عوض حلال هائی مثل اتانول و اتیل استات که در مرکب های سری گکو هوبر گروپ هم استفاده می شوند سطح سمی بودن محدود و متناسبی دارند. انواع مرکب های مجاز در بسته بندی غذایی، برای سیستمهای چاپی گراور و فلکسو مطابق با کتاب راهنمای شرایط خوب فراوری GMP وضع شده به وسیله اتحادیه مرکب چاپ اروپا فرموله و ساخته می شوند.

مسئول مشخص مقررات GMP در ایران سازمان غذا و دارو است.

تور فرانسه: تور فرانسه ارزان | تور فرانسه قیمت، تور پاریس، تور پاییز را همراه ما تجربه کنید.

گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را زا ما بخواهید.

منبع: مجله چاپخونه
انتشار: 9 شهریور 1400 بروزرسانی: 9 شهریور 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 7972

به "برترین مرکب برای چاپ و بسته بندی کدام است ؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین مرکب برای چاپ و بسته بندی کدام است ؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید